Psykologi katsoo Temptation Islandia

EDIT 24.3.2022: Unohdin tehdä kauden päätteeksi loppukatsauksen kuinka alla olevat ennustukset lopulta toteutuivat, mutta todetaan nyt jälkikäteen että analyysi oli sekä menestys että hienoinen floppi. Arvasin alkujaksojen pohjalta kaikkien pariskuntien kohtalot oikein, mutta erot tulivat osin eri syistä kuin mitä kirjoituksen pohjalta olisi voinut arvata. Ainoa yhdessä paikalta poistunut pari olivat Viivi ja Valtteri, mutta ponnettomat miessinkut tekivät naisten villan käytännössä tylsäksi ajanhukaksi. Kolme miestä, Eetu, Tony ja Jani onnistuivat sen sijaan hajottamaan parisuhteensa miesten villalla. Eetu petti ja aloitti uuden suhteen, Tony joutui lähtemään Jeminan kanssa ennen kuin ratkaiseva käänne ehti tapahtua (tai olla tapahtumatta) ja Jani vähän sohlasi bileissä Roosan kanssa mikä riitti aiemmassa elämässään ilmeisen kovia kokeneelle Siirille syyksi lopettaa seurustelu. Suurin yllättäjä kaudella oli sen pitkäveteisyys, viimeiset jaksot jäivät minulta enimmäkseen katsomatta ja Viivin ja Valtterin iltanuotion skippasin kokonaan. Katsoimme kumppanini kanssa sen sijaan Ruudusta Temppareiden vitoskautta, jonka viihdearvo oli tähän kauteen verrattuna noin kymmenkertainen.

Lupaukset on niin kuin immenkalvot – ne on tehty rikottaviksi”

-Essi, sinkku

Tässä kirjoituksessa psykologi katsoo kotisohvalta Temptation Islandia ja juttelee auki mitä ajattelee osallistujista, näiden parisuhteista ja mitä heille voisi Temppareissa käydä. Alkutäkyksi kerron, että hatusta vetämieni todennäköisyyksien pohjalta kolme pariskuntaa neljästä kriisiytyy ja/tai eroaa tämän Temppari-kauden päätteeksi. Katson sarjaa käytännössä ensimmäistä kertaa, mutta olen nyt nähnyt kymppikautta kuusi ekaa jaksoa, pressitilaisuuden ja pinon keltaisen lehdistön juttuja. Vaikka olen psykologi, katson tätä maalaisjärjellä enkä edusta psykologiaa tai mitään muutakaan järkevää tässä. Muutama tausta-ajatukseni tulee kuitenkin niin suoraan evoluutiopsykologiasta että avaan ne kirjoituksen lopussa – voit hypätä katsomaan sinne, jos tällainen kiinnostaa. Sitten pareihin!

Temptation Island Suomi 10 julkisti pariskunnat - 18-22 ...

Siiri ja Jani (20 ja 18 v., yhdessä 1 v.)

Siiri: ”Mulle läheisyys ei oo kovin tärkeetä, mä en oo niin läheisyydenkipee ihminen. … Se on niin iso ero, et ku mä en haluu yhtään melkeen mitään ja Jani haluis koko ajan halia ja pussailla.”

Jani: ”Läheisyys on mun mielest aika tärkeetä parisuhteessa.”

Siiri: Siiristä tulee esittelyn pohjalta melko rempseä kuva – hän harrastaa jääkiekkoa ja suosii esittelyssä ja ekoissa bileissä rintoja paljastavaa pukeutumista. Janin suhteen Siiri sanoo, ettei halua yhtään läheisyyttä ja että kaipaa tilaa. Hän kokee Janin myös mustasukkaisena. Siiristä tulee itselleni kuva naisena, joka haluaisi päästää sokan irti ja bilettää tosissaan. Siiri tuntuu kokevan poikaystävänsä vähän kuristavana. Parisuhteessa pisin aika erossa on ollut 3-4 päivää ja mies haluaisi koko ajan läheisyyttä, jota Siiri ei halua antaa.

Siirin päällimmäisenä tarpeena voisi arvata olevan tilan hengittää. Miehessä voisi viehättää, ettei tämä takerru tai roiku – ehkä Siirin voisi olla mukava jopa päästä itse jahtaamaan jotakuta. Toisaalta Siiri on maininnut ettei Jani-kumppani oikein puhu mistään ja että hän on auttanut tätä ”harjoittelemaan” ilmaisua. Siirille voisi siten kolahtaa kovaakin mies, joka osaa puhua tunteistaan.

Miten Siirin käy: Parisuhteen puolesta on aika selvää, että Siirillä on isoja toteutumattomia tarpeita ja vaara ihastua tai retkahtaa kännissä on todellinen. Kysymykseksi jää lähinnä, onko huvilalla miehiä, jotka Siirille sopisivat. Jo ensimmäisten bileiden pohjalta näyttää siltä, että alkoholi maistuu Siirille muistinmenetykseen asti ja kännissä hän hakeutuu myös yksin miesten seuraan.

Tämän pohjalta voisin vetää hatusta Siirin syrjähypyn todennäköisyydelle, ts. harrastaa seksiä sinkun kanssa tai ihastuu suhteen päättävällä tavalla, enemmän kuin kolikonheiton, ehkä jopa 75%. Lukua tekisi mieli laskea vain siksi, että pressitilaisuudessa Jani taisi vahingossa viitata suhteeseen preesens-muodossa, kuin se yhä jatkuisi.

Jani: Janista maalautuu kuva puhumattomana ja kokemattomana poikasena. Hän haluaisi kovasti lämpöä ja läheisyyttä, mutta tulee kumppaninsa torjumaksi. IS tietää tosin kertoa, että Janilla on menossa aktiivinen oikeusprosessi uhkaamisen ja pahoinpitelyn tiimoilta. Vähän pehmeän ulkokuoren alle siis kätkeytyy muunkinlaisia puolia. Jani on hyvin nuori ja parisuhde on tuore.

Tarve läheisyydelle ja kumppanilta tulevalle lämmölle ja huomiolle on varmaan todellinen Siirin kanssa vastaan tulleen seinän myötä. Toisaalta kuten sarjassa kommentoitiin, itsenäinen oleminen voi tehdä tarvitsevalle Janille hyvää – näin hän ainakin huomaa, ettei elämänlaatu riipu vain Siirin huomiosta.

Miten Janin käy: Janilla on Siirin kanssa suuria toteutumattomia tarpeita. Janin kokemattomuus huomioiden tekisi mieli sanoa, että todennäköisyys on melko korkea, että Jani ihastuu ensimmäiseen kivaan naiseen, joka antaa varauksetonta läheisyyttä ja tykkää hänestä sellaisena kuin on. On myös mahdollisuus, että Jani ja Siiri ruokkivat sinkkujen kanssa pariutumista toisissaan, kun kummallakin on suurehko riski pariutua ohjelmassa uudelleen. Jani saa siis saman 75% kertoimen kuin Siirikin.

Jani läheisyydenkipeänä voisi melko helposti ihastua uuteen naiseen, kun taas Siirin kanssa tuntuu, että todennäköisyys känniseksiin on aikamoisen korkea. Tässä mielessä myös perinteiset sukupuoliroolit menevät parin kohdalla vähän uusiksi: Siiri on rempseä jääkiekkoilija, joka ei halua läheisyyttä kumppanin kanssa – Jani on hellyyttä kaipaava poikanen.

Eetu ja Julia tienasivat Temptation Island Suomen ...

Julia ja Eetu (22 & 22, yhdessä 1 v.)

Julia: ”Meiän rakkaustarina alko ammattikoulussa. Mää kävin tarjoilijapuolta, hän oli kokkina ja mää näin hänet siel ekan kerran.

Eetu: ”Mää en muista sua ollenkaan amisajoilt. En oo nähny enkä kuullu. Ja sit tulit Tinderis vastaa ja ruvettii juttelemaa ja nyt ollaan tässä. … Jos siel jotain pusuja vaihdetaan tai nukutaan vierekkäin, niin ei se viel maailmanloppu oo. Et jotain simmostakin voi siellä käydä.”

Julia: Juliasta tulee esittelyn pohjalta vähän mitäänsanomaton kuva: hän vaikuttaa kiltiltä ja vähän hiljaiselta. Julia mainitsee, että toivoisi saavansa ohjelmasta pönkitystä itsetuntoon – parempaa itseluottamusta. Sekä Julian että Eetun mustasukkaisuus mainitaan, josta voi ainakin päätellä heidän välittävän toisistaan.

Julian personaalisuutta luonnehditaan vain vähän, ja on siksi vaikea saada kuvaa millaisia toteutuvia tai toteutumattomia tarpeita hänellä on kumppanin suhteen. Koska kuvailu jää niin ohueksi, tekee mieli olettaa ettei niin Julia kuin Eetukaan mahdollisesti juuri tunne itseään ja on siten lähdössä sukellukselle oman persoonallisuuden primitiivisiin puoliin.

Miten Julian käy: Koska parisuhteen perusta jää pitkälti artikuloimatta, se saattaa olla molemmille epäselvä ja Julian ja Eetun itsetuntemus samoin heikohko. Ohjelmassa voi olla luvassa kummallekin osapuolelle yllätyksiä itsestään ja kumppanista sekä parisuhteista ylipäätään. Julia sanoo ihastuneensa Eetussa silmiin, muttei muuten juuri erittele, mikä Eetussa kutsuu. Kivoja silmiä on sinkuillakin ja kännisekoilun mahdollisuus on siten olemassa. Jos Julia ihastuu, voisi arvata sen olevan ihmiseen, joka auttaa häntä ymmärtämään uusia puolia itsestään ja kumppanistaan.

Ekoille treffeille Julia meni porukan vanhimman miehen kanssa, joka sitten treffeillä spleinaili Julialle asioita miehistä ja naisista. Jos syveneminen Krisun tai muun vastaavan miehen kanssa jatkuu, Julia voi hyvinkin siirtyä ohjelman jälkeen uuteen suhteeseen tällaisen sinkun kanssa. Jos sopivaa sinkkua ei löydy, Eetun kanssa voi olla melkoinen myllerrys viimeisellä iltanuotiolla tai viimeistään kuvauksien jälkeen joka tapauksessa. Annan Julian syrjähypylle tai kunnon ihastumiselle todennäköisyydeksi 65%.

Eetu: Eetusta voisi sanoa melko samanlaisia asioita kuin Juliasta. Hän antaa itsestään kontrolloidun ja vähän itsestään pihalla olevan kuvan. Tähän sopii hyvin nainen, joka auttaa Eetua ymmärtämään kuka on. Ja heti sarjan alusta asti ”Mua, miehiä ja viinaa yhdistää yksi asia – nielen viimeiseen pisaraan” -Annika 24 v. on tarjolla juuri tähän rooliin.

Miten Eetun käy: Eetun kohdalla ihastumisen riski on merkittävä – hänen ilmaisunsa ei juuri kieli että hän pitäisi Juliaa kovin erityisenä tai että ymmärtäisi ja arvostaisi tässä monia puolia. Jos näin kuitenkin on, se ei tule hänen sanoittamakseen kovin hyvin ja Julia voi olla melko vailla huomiota tällaisen nähdyksi tulemisen suhteen. Eetu on vaikuttanut melko vastaanottavaiselta Annikalta tulevalle määrittelylle siitä, millainen Eetun parisuhde on. Eetu on myös vetänyt rajat aika pitkälle ja osin eri paikkaan kuin Julia (pussailu ja yhdessä nukkuminen Eetulle ok, Julialle pussailu ei). Eetun rajoilla matka seksiin joidenkin bileiden päätteeksi on noilla säännöillä aika lyhyt. Eetu saa samat 75% kuin Siiri ja Janikin.

Jemina ja Tony (21 & 22 v., yhdessä 1,5 v.)

Tänään Temppareissa: "En usko, että Tony ja Jemina lähtee ...

Jemina: ”Näin alustavasti ollaan sovittu, et kerran kuussa sitte nähään, ku se matka on kumminki niin pitkä.”

Tony: ”Meil on suhteessa sellasii haasteita, et me ymmärretään toisiamme aika usein – ehkä jopa päivittäin – väärin. … Kyl tietenki välil tulee semmone epäilys et kuulutaanko me yhteen. Ku tietenki jokasel ihmisel tulee välil semmosii hetkiä, et sä mietit, että voi ny vittu.”

Jemina: Jemppu on ollut aikaisemmalla kaudella Temppari-sinkkuna. Hän on hyvin kaunis ja Tonyn kanssa he muodostavat erittäin kuvauksellisen parin. Jeminasta annetaan temperamenttinen kuva ja rivien välistä olen näkevinäni, että hänen itsetuntonsa on ehkä kohentamisen tarpeessa. Jeminaa jäävät, ymmärrettävästi kyllä, melko lailla vaivaamaan monet Tonyn sanomat asiat ja tarve validoinnille kumppanilta vaikuttaa olevan suurehko.

Tämä voi olla itseään vahvistava loukku, mikäli kumppanin tekemät huomiot ovat pääsääntöisesti negatiivisia, kuten Tonyn jutuista saa kuvan. Tony nauttii huomiosta ja voi olla että myös suhteen sisäinen valokeila on hänessä Jeminaa reilusti enemmän. On kuvaavaa, että kuvaus Jeminasta päätyy sisältämään niin paljon asioita tämän kumppanista. Jeminasta tulee kuva kauniina irrottelijana, joka on hetkeksi himmannut ja jää nyt kotona vaille kovasti tarvitsemiaan huomiota ja turvallisuuden sekä jatkuvuuden tunnetta.

Miten Jeminan käy: Koska Jeminan mies arvostelee kameroille heidän parisuhdettaan ja vaikuttaa heti alkuun hyvin kiinnostuneelta sinkkunaisista, ei ole vaikea nähdä Jeminaa reaktiivisesti tekemässä jotakin harkitsematonta alkoholinhuuruisena bileiltana. Ihastusmielessä Jeminalla on todennäköisesti huutava tarve turvalliselle miehelle, joka näkee hänet, tykkää hänestä juuri sellaisena kuin on ja huomioi häntä positiivisesti.

Jeminan ensimmäinen nukahtaminen miehen viereen bileissä on tällaisen sinkun kanssa ja ohjelmassa on mukana pari muutakin kilttiä ja kivannäköistä miestä (rikoksia tehtailleiden kettu koloon -tyyppien ohella). Jemina on sinällään suht tasokkaan oloinen kumppani ja, jos voisi luottaa mieheensä, voisi hyvinkin klaarata ohjelman esim. kevyellä ihastuksella, mutta ilman pettämistä. Sinkkujen joukossa ei välttämättä ole yhtä vaikuttavaa kumppania kuin Tony, jos unohdetaan hetkeksi Tonyn puutteet ystävällisyyden ja vakauden saralla. Tonyn asenne ja tulossa oleva muutto kuitenkin nostavat todennäköisyyttä että Jeminallakin lähtee mopo käsistä. 60% seurustelun vaikeaksi tekevälle hairahdukselle.

Tony: Tony on pitkä, komea, ulospäinsuuntautunut ja sosiaalisesti taitavakin mies. Hän on atleettinen ja usein huomion keskipisteenä. Tony on myös sopivasti muuttamassa toiselle puolelle Suomea ja lähes kaikki sarjan sinkkunaiset piirittävät häntä heti alusta asti. Koska Tony on mies, joka puolelta tarjolla oleva helppo seksi voi olla hänelle vaikeampi houkutus kuin Jeminalle.

Miten Tonyn käy: Olisin hyvin vaikuttunut, jos alkujaksojen jälkeen ei kävisi niin, että Tony päätyy rikkomaan suhteensa rajoja bileiden jatkoilla ja sitten myöhemmin ehkä treffeilläkin. Kun luvassa on etäsuhde ja omasta kumppanista tulee mieleen lähinnä ikäviä asioita, kuulostaa että Tony petaa lähitulevaisuudessa tapahtuvaa irtautumista suhteesta. Jos hänellä on sisäinen kompassi, joka ohjaa ohjelman läpi harrastamatta seksiä sinkkunaisten kanssa, olen yllättynyt. Jossain klipissä juontaja kuitenkin näytettiin kysymässä Tonylta ”onko niin ettei sinulla ole selkärankaa” tms., mikä viittaisi tulossa oleviin hankaluuksiin. Tonyn kohdalla pidän suhteen päättävää tempausta todennäköisimpänä, siispä sanon 80%.

https://fi-seiska-cdn-pro.seiska.fi/files/inline-images/2021/45/TIS10%20viivi%20valtteri_inline.jpg

Viivi ja Valtteri (18 ja 21 v., yhdessä 1v.)

Viivi: ”Meiän suhtees kaikki on niinku uniikkia tai sellai, ei oo mitään mitä ois kokenu jo ennemmin ja kaikki tunteet on semmosii, et niit ei voi verrata mihinkään muuhun. … Me ei lähetty Valtterin kaa testaa meiän parisuhdetta tänne, me ennemminki lähettii hakee semmossii kokemuksii – ku nuoren pitää elää.”

Valtteri: ”Ihan ensisilmäyksel mä mietin et toi on mun mimmi … Tykätään vaatteista ja autoista ja luksusautot on aina jees.”¨

Kuka Viivi on: Viivi on lukiolainen ja selvästi vielä arka heittäytymään ja rentoutumaan omana itsenään. Tämä on ymmärrettävää Viivin ikä huomioiden, ja tulee kuva, että hänellä on vielä paljon kasvua tulossa elämässä. Valtterin kanssa Viivi kokee ilmeisesti kaikkea miehiin liittyvää ensimmäistä kertaa. Viivin itsetuntemus vaikuttaa olevan melkoisen lapsenkengissä, tai jos sitä on, se hukkuu vaatteista ja autoista löpisemisen alle.

Kauneudessa ja hyvältä näyttämisessä ei toki ole mitään väärää, ne eivät vain vielä kerro mitään ihmisen persoonallisuudesta. Koska Valtterilla tuntuu olevan ilmeisiä vaikeuksia nähdä muita tasoja elämässä tai ainakaan puhua niistä ääneen, jää epäselväksi missä määrin Viivi on kiinnostunut vain ulkokuoresta ja missä määrin omaksunut puolisonsa tyhjää puhetapaa.

Miten Viivin käy: Viivi kuulostaa puheidensa pohjalta melko liimaantuneelta kumppaniinsa. Pari antaa suoraan sanoen vähän läheisriippuvaisen vaikutelman – ei olla oikein auki sille, että ehkä 18-vuotiaana löydetty kumppani ei ole maailman lopullinen sana sille mitä toisen ihmisen kanssa voi kokea. Viivillä on kuitenkin todennäköisesti valtava määrä toteutumattomia tarpeita kätkössä. Valtterin kanssa kommunikaatio pyörii autojen ja vaatteiden ympärillä. Siten mies, joka muodostaa Viiviin sydänyhteyden, ja auttaa tätä ymmärtämään kuka Viivi on syvemmällä tasolla, voisi pyyhkiä häneltä jalat alta hämmentävällä tavalla. Tässä tulee kuitenkin mahdollisesti vastaan sarjan sinkkutarjonnan rajallisuus. Neljällä on rikostausta ja monella esillä on lähinnä bileöyhöttäjän jutut.

Viiviin tekisi vaikutuksen todennäköisesti syvällisempi versio Valtterista. Erityisesti, jos kyseessä olisi omalla työllä vaurastunut runosielu. Pariskunta myös taisi viitata suhteeseensa preesensissä pressitilaisuudessa. Kännitöppäystä en pidä kovin todennäköisenä kontrolloidun Viivin kohdalla, mutta tunteita voi syntyä miestä kohtaan, joka katsoo kivasti silmiin ja puhuu muusta kuin ”vittu mulla on kaunis muija”-levelin jutuista. Sanotaan 25%. Viivin arvio Jeminasta ja Tonysta on muuten aiemmin kirjoittamani valossa lukemisen arvoinen, jompikumpi meistä tulee nimittäin oppimaan uutta ennen kuin kausi loppuu (olen täysin auki sille, että se olen minä):

Viivi: ”Mun mielest Jemina ja Tony vaikuttaa keskenään tosi vahvalta parilta, ja semmoselt, et ne tulee kyl selvii täst reissust.”

Valtteri: Valtteri antaa itsestään kuvan melko eksyksissä olevana ihmisenä. Hän on selvästi herkkä ja täynnä tunteita, mutta ulosanti pyörii Cheek-tyyppisen ulkokiillon luomisen ympärillä. Epäselväksi jää kenen rahoilla autot ja vaatteet on hankittu ja hankitaan jatkossa. Pyrkimys luksuselämäntyyliin, ilman näkyviä edellytyksiä ylläpitää sitä, pitää helposti stressitasot korkeina – varsinkin, jos kokee että Viivi-kumppani edellyttää tällaista. Valtteri antaa itsestään hillityn ja hallitun kuvan, joka näkee huvilan naiset uhkana saavutetuille eduille. Viivin äiti ilmoitti parin sarjaan ja tuntuu vaikealta uskoa, että Valtteri olisi lähtenyt leikkiin jos olisi saanut sen yksin päättää.

Miten Valtterin käy: Valtterilla on käynyt kumppanin suhteen todennäköisesti melko hyvä tuuri. Viivi vaikuttaa lämpimältä ja kivalta ihmiseltä, joka on eksynyt käyttämään suurimman osan huomiostaan asioihin, jotka jättävät merkityksen kokemuksen puuttumaan elämästä. Valtteri taas ei anna kuvaa miehestä, joka tällaisia syvempiä kokemuksia pystyy helposti nykyisellään tarjoamaan – siihen tarvittaisiin luultavasti jonkinlainen kriisi ja herääminen.

Valtteria on vaikea nähdä tekemässä suhdetta vaurioittavia asioita omin päin – paitsi ja tämä on iso paitsi – jos hänellä lähtee sokka irti alkoholin kanssa, mikä noin hillityn oloiselle ihmiselle tuntuu täysin mahdolliselta. Valtterin kohdalla pettämisen todennäköisyys tuntuu silti jopa pienemmältä kuin se, että Viivi ihastuu omalla puolellaan. Viivin ihastuminen voisi vetää mattoa Valtterin jalkojen alta, jolloin alkoholi voisi ajaa yllättäviin tekoihin. On kuitenkin vaikea pitää tätä kovin todennäköisenä ja Valtteri saa 20% raskaan törttöilyn todennäköisyydeksi.

Sen pituinen se – toivon ettei kukaan ota tätä liian raskaasti, kyseessä on tosiaan vapaalle vaihtaneen psykologin aivot narikkaan -pohdinta liittyen yhteen maailman pöhköimmistä ohjelmista. En edusta tässä ketään muuta kuin itseäni jne. Saatan lisätä alle jonkin loppukaneetin kun sarja on päättynyt ja selviää miten pareille oikeasti kävi.

PS. Käsitykseni pettämisen sukupuolieroista: Evoluutiopsykologiassa miehet ja naiset pettävät eri syistä – karkeasti sanoen miehillä on enemmän tarve päästä panemaan monenlaisten kumppaneiden kanssa, mikä on hyvä strategia siittiöiden näkökulmasta – pettäminen on miehillä siis useammin vain vaihtelun hakemista. Nainen taas pettää useammin vaihtaakseen parempaan kumppaniin tämän geenien tai muiden ominaisuuksien puolesta, koska on riippuvainen siitä että mies jää huolehtimaan tuoreesta perheestään. Sekä miehiä että naisia vetää puoleensa kumppani, jolla on evolutiivisesti laadukkaat piirteet. Miehet antavat paljon enemmän painoa ulkonäölle, naisia kiinnostavat kokonaisvaltaisemmin miehen muutkin ominaisuudet. Irtoseksiin ja pitkään parisuhteeseen haetaan hieman erilaisia ominaisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *